Friday, 22 March 2013

Yaoi Manga Review : Junjou Romantica



Hey guys...
Assalamualaikum...
Selamat Hari Jumaat....hahahha...

Ok, hari ni aku nak buat riview pasal yaoi manga lagi.

kali ni aku nak riview manga feveret aku, junjou romantica (dalam bahasa omputeh nya Pure Heart Romantica).

pada kaki manga atau anime yaoi macam aku ni konfem tahu pasal manga ni. Junjou romantica ni antara yoai manga paling popular sekali.

anime version pun dah ada tapi hanya untuk dua musim sahaja.

manga ni mula di terbitkan dalam tahun 2008 (english scanlation version) dan masih on going, maksudnya, manga ni masih belum tamat dan masih dihasilkan lagi oleh penulisnya.

junjou ramantika mengisahkan tentang seorang remaja lelaki lepasan sekolah tinggi, takahashi misaki yang sedang menyiapkan diri untuk masuk ke universiti. sejak kematian kedua ibu bapanya, misaki tinggal hanya berdua dengan abangnya, takahiro.

abangnya telah meminta rakan baiknya, usami akihiko untuk menjadi tutor pada misaki.

selepas beberapa peristiwa, akihiko yang asalnya mencintai takahiro secara senyap mula mengalih minat pada misaki.

selepas takahiro terpaksa berpindah ke luar tokyo, misaki menetap bersama usami akihiko.
selepas tinggal bersama, misaki secara tidak sedar turut jatuh cinta pada usagi (usamai akihiko).

mereka saling mengerti perasaan masing-masing cuma misaki yang masih belum boleh menerima perasaannya pasa usagi sepenuhnya.


selain dari kisah usagi dan misaki, manga ini juga mengandungi dua kisah lain yang diselitkan bersama di dalam mangan ini.

junjou egoist
mengisahkan kamijou hiroki, seorang pensyarah sastera jepun dan kusama nowaki, seorang pelajar peubatan kanak-kanak. mengisahkan tentang kusama nowaki yang jatuh cinta pada hiroki pada pandangan pertama.

selepas beberapa peristiwa, hiroki turut jatuh cinta pada nowaki, tapi kerana usianya yang jauh berbeza dari nowaki menyebakan egonya tinggi dan enggan mengakui perasaan itu. Namun nowaki masih tetap berusaha untuk meruntuhkan ego hiroki.

kisah yang kedua pula adalah junjou terrorist.
mengisahkan tentang miyagi dan shinobu. shinobu pernah diselamatkan oleh miyagi ketika hampir menjadi mangsa buli disekolah. sejak itu shinobu mula jatuh cinta pada miyagi.

namun cintanya musnah sebaik dia dapat tahu miyagi sebenarnya bakan berkahwin dengan kakaknya sendiri. sejak itu dia mula membawa diri. namun perkahwinan miayagi tak lama apabila mereka bercerai.

sejak mengetahui tentang penceraian itu, shinobu muncul semula dihadapan miyagi dan terus berterusterang tentang perasaannya pada miyagi. miyagi yang asalnya menolak kerana beranggapan shinobu tidak serius mula menyedari perasaanya pada shinobu selepas shinobu mula menjauhkan diri darinya.


ketiga-tiga cerita ini sebenarnya tidak ada jaitan antara satu sama lain, namun bersangkutan antara satu sama lain. sebagai contoh, kamijou hiroki adalah pensyarah misaki di universiti dan juga merupakan kawan baik kepada usami akihiko. miyagi pula merupakan seorang pensyarah kanan di universiti yang sama dan kamijou adalah pembantunya.

selain dari dua kisah sampingan ini, penulis sama ada buat sebuah lagi manga, junjou mistake. Junjou mistake diterbitkan secara berasingan. Watak utamnya adalah Isaka dan asahina. Isaka merupakan pemilik kepada murakawa publishing, tempat novel-novel tulisan usami akihiko diterbitkan, juga merupakan kawan baik kepada abang usami akihiko. asahina pula adalah setiausaha merangkap pembantu peribadinya. kedua-dua watak ini sering muncul dalam junjou romantika.


tak rugi kalau korang baca. memang awesome. kalau tak nak baca, try cari animenya. memang terbaik....


ni aku bg sikit trailer...hahahha








8 comments:

  1. yup... anime ni best... terbaekkkk... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah habis tengok pon... sweet jer... hehe.. Aku tengok merata2, kat airinfantasy ada gak rasanya. Tapi aku download kat sini...

      http://airavalky.blogspot.com/

      Delete
  2. anime ni memang best... asyik ulang tengok je... full movie ade dlm lappy aku...

    ReplyDelete
  3. Hehe ada dua season kan anime dia?

    Aku dah khatam 3 kali =D

    Paling suka yang pensyarah sastera tu hehe esp bila part guni surat berganda-ganda tu aaaaaaaaaaa sweet gila :)

    Tapi yang Akihiko tu pun sedih juga. Punyalah dia suka dekat Takahiro dan dia masih boleh cheerful tu bila Takahiro nak kawin. Paling sweet bila Masaki marah abang dia, Takahiro bila buat dek je dekat Akihiko bila Takahiro cerita dia nak kawin and bawak bakal bini dia makan. Akihiko relax je, Masaki yang lebih-lebih. Dia keluar kononnya nak beli makan, pastu menangis tengah jalan. Akihiko perasan Masaki marah bagi pihaknya, dan aaaaaaaaaaaa....

    "Aku tahu kau marah abang kau buat dek je kat aku. Tapi kenapa kau marah? Sebab dalam hati kau, Masaki - kau pun sayang kat aku kan, Masaki?"

    Camtueeeeeeeeeeeeeeeee! :D

    Seks dia foreplay - manja-manja romantik; ah suka suka :D

    Lol! :)

    Nak tengok lagi lah haha

    ReplyDelete
  4. Sorry... nak tnye sikt..
    Kat mane sye bule dapatkn enime ni...
    Tolong reply ye..sye ase cam minat lak nak bace..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu nak bce rsenye kat mana2 manga online website leh dpt....klu nak tengok animenya tak sure la pulak....dulu aku download kat youtube je....ce ko tgk ad lg ke x....

      Delete